Työnantajien tietopankki

Yrittäjä/esimies varmistaa, että työelämän pelisäännöt, työnkuva ja työpaikan odotukset ovat nuorelle selkeät.

Nuoren perehdyttäminen:

Työnantajalla on lain mukaan annettava ohjausta, opetusta ja henkilökohtaista opastusta nuorelle työntekijälle, jolla ei ole työhön riittävää kokemusta ja ammattitaitoa. Lue lisää nuoren työntekijän perehdyttämisestä täältä: http://tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija/perehdyttaminen

Kesätyöseteli:

Kesätyöseteli jaetaan ympäri Suomen kunnasta riippuen 15-18 vuotiaille nuorille. Kukin kunta jakaa vuosittain eri määrän seteleitä. Voit lukea kesätyöseteleistä lisää täältä: https://duunitori.fi/tyoelama/kesatyoseteli

Nuorelle sopivat työt:

Alle 15 vuotias nuori saa tehdä kevyttä työtä, joka ei vahingoita hänen terveyttään tai kehitystään, eikä aiheuta haittaa koulunkäynnille. Lue lisää mitä kevyitä töitä nuori voi tehdä https://tem.fi/nuorille-sopivat-kevyet-tyot.

Alle 16 vuotiaalla ei saa teettää vaarallisia tai erityisen haitallisia töitä. Nuorelle vaarallisena työnä pidetään sellaista, jossa nuorta työntekijää itseään tai hänen työnsä takia muuta henkilöä saattaa uhata erityinen tapaturman tai terveyden menettämisen vaara.

Linkeistä saat lisää tietoa nuorille vaarallisista töistä https://tem.fi/nuorilta-kielletyt-ja-vaaralliset-tyot ja https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120188.

Nuoren palkkaaminen töihin:

Lue linkeistä lisää nuoren palkkaamisesta esimerkiksi nuoren työajasta, työsopimuksesta ja muista säädöksistä https://www.palkkaus.fi/abc/alaikaisen-palkkaaminen/https://tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekijahttp://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930998.

Työtodistus:

Työntekijällä on oikeus pyynnöstä saada työtodistus. https://tyosuojelu.fi/tyosuhde/tyotodistus