Agrologiopiskelija Jenni

Agrologiopiskelija Jenni

Nimi: Jenni Juutinen
Ammatti: Maaseutuyrittäjä, Agrologiopiskelija
Koulutus: Maatalousalan perustutkinto, Koulutuskeskus Salpaus,  agrologi AMK (monimuoto-opinnot), Savonia-ammattikorkeakoulu

Mistä sait kipinän alalle?

Olen alkujani syntynyt Espoossa ja asunut siellä 16-vuotiaaksi asti, jolloin päädyin lukion sijaan ammattikouluun Asikkalaan ja maaseutuyrittäjä-linjalle. Tämä ei ollut täysin tuulesta temmattu ala, sillä jo 10-vuotiaana puuhailin sukulaisten navetalla täyttä häkää ja haaveilin omistavani joskus oman maitotilan.  

Ammattikouluaikaan pääsin tutustumaan ensimmäistä kertaa robottinavetoiden maailmaan ja 17-vuotiaana pääsin tutustumaan Veteliin Keski-Pohjanmaalle vastavalmistuneeseen navettaan sen avajaispäivänä. Tämän jälkeen myös työskentelin tuolla tilalla useamman vuoden, joiden aikana valmistuin maaseutuyrittäjäksi. Elämä kuljetti tämän jälkeen lomitustöihin Leppävirralle ja karjanhoitajan töihin Ylivieskaan.

Ylivieskasta muutin kevättalvella 2014 Vieremälle ja sain työskennellä yrittäjäpuolisona lypsykarjatilalla. Elin unelmaani, sillä päivät täyttyivät unelmieni työstä ja elämästä maatilalla järven rannalla. Keväällä 2019 erinäisten syiden ja pitkän pohdinnan jälkeen luovuin haikein mielin omista lehmistäni, mutta jo tuolloin unelma agrologin opinnoista eli vahvana. Päätin, että jonain päivänä aion opiskella agrologin tutkinnon.

Vaihdoin alaa kahdeksi vuodeksi ja kokeilin niin huoltoaseman kassatyöskentelyä, varastotyöskentelyä, että vanhainkodin keittiöllä avustavaa työskentelyä. Ajattelin, että on oltava jokin ala, joka olisi minulle hyvä. Kuitenkin ajatukset vetivät aina maatalousalalle ja eri navetoihin, jolloin kaipuu maatalousalalle nousi niin suureksi, että hain keväällä 2021 opiskelemaan agrologiksi tavoitteenani päästä työskentelemään mahtavien, arvostamieni tilallisten kanssa ja ihanien eläinten parissa unelmieni alalla.

Tyypillinen koulupäivä?

Alalla parasta on työskentely eläinten ja alan ammattilaisten kanssa. Opiskelen tällä hetkellä ensimmäistä vuottani ja koulupäiviini sisältyy erilaisten raporttien, tehtävien ja tenttien tekemistä sekä luentojen kuuntelemista tietokoneella. Lisäksi opintoihin sisältyy lähiopetusta koulussa ja työharjoittelut. 

Parasta opinnoissa?

Opiskelu monimuotopuolella on joustavaa ja mielenkiintoista. Parasta on ollut päästä tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin, joilla on samankaltaisia tavoitteita ja unelmia tulevaisuudelle. Halusin löytää myös ystäviä koulun myötä ja tämä tapahtuikin. Monimuotopuolen ykkösvuoden agrologiopiskelijoiden yhteishenki on mahtavaa!

Maatalousalalla yhteishenki myös tilallisten kesken on pääosin todella hyvä ja tuki kollegoilta ympäri Suomen on kullanarvoista.

Yksi elämäni parhaimmista päätöksistä oli hakea opiskelemaan Savonialle agrologiksi!

Terveiset nuorille?

Ala on luonnonläheinen ja tällä alalla pääsee työskentelemään erilaisten ihmisten ja eläinten kanssa, mikä on mahtavaa, opettavaista ja antoisaa. Muistan omalta yrittäjäajaltani erityisesti sen, miten rauhallinen ja ihana tunnelma navetassani vallitsi, kun lehmät oli aamulla lypsetty ja kaikki makasivat tyytyväisinä parsissaan märehtimässä. Tai se, kun ne pääsivät laitumelle aamulypsyn jälkeen. Tällä alalla onnellisuus koostuu jo hyvin pienistä asioista.