Mansikan poiminta avomaalla

Mansikan poiminta avomaalla

Suurin osa mansikkaviljelmistä on perustettu avomaalle. Mansikka on yleensä istutettu muovikatteeseen, joka helpottaa rikkakasvien hallintaa sekä marjojen puhtaana pysymistä. Mansikan sadonkorjuu alkaa Pohjois-Savossa yleensä juhannuksen jälkeen ja kestää aina elokuun alkuun, joskus jopa syyskuulle. Sadon ajoittuminen on kiinni siitä, kuinka lämmintä on ollut sekä lajikkeen aikaisuudesta. Viljelyssä voi olla aikainen, keskikautinen tai myöhäinen lajike tai kaikkia niitä, jolloin satokausi tilalla on pidempi.  

Sadonkorjuu alkaa ensimmäisten marjojen kypsyttyä ja marjamäärä kasvaa, mitä pidemmälle satokausi jatkuu. Työpäivät mansikkapellolla voivat siis alussa olla hieman kevyempiä ja lyhempiä. Satokauden ollessa käynnissä, päivät pitenevät ja poimintaa riittää yleensä koko päiväksi eli 8 tunnin ajaksi. Yleensä mansikoita kerätään kuutena päivänä viikossa. Yleisin vapaapäivä on lauantai.  

Poimintatiheys 

Mansikka on herkkä marja, joka ei kestä pitkiä keruutaukoja, etenkään helteisinä kesinä. Marjat eivät odota seuraavaan päivään, saati viikkoon, vaan ne on poimittava oikeaan aikaan, jotta ne eivät menisi pellossa pilalle. Työnantajan on pystyttävä mitoittamaan poiminta oikein ja siksi työntekijän on sitouduttava tekemään työtä koko sadonkorjuun keston ajan tai ilmoitettava etukäteen minkä aikaa hän on käytettävissä. 

Vaatetus ja muut varusteet 

Avomaalla työskennellessä ollaan säiden armoilla. Mansikoita kerätään niin auringon paisteella kuin sateella. Mukavat, säätä kestävät, joustavat ja pitkähihaiset keruuvaatteet sekä päähine ovat marjanpoimijalle ehdottoman tärkeitä. Sää voi vaihdella paljonkin päivän aikana, joten on aina parempi varautua kunnolla lämpimään ja tuulettavaan vaatetukseen, kuin liian niukasti. Pellolla työkavereiden lisäksi voi seurana olla myös itikoita ja paarmoja, siksi pitkä vaatetus on suositeltavaa. Vaatetus suojaa myös liialta auringon paahteelta. Taukoja pidetään sovitusti päivän mittaan ja sitä useammin, mitä kuumempi ilma on. Poimintatyön ohessa voi kuunnella äänikirjoja, musiikkia tai podcasteja, jos ei halua nauttia luonnon hiljaisuudesta tai keskustelusta työkavereiden kanssa. 

Mansikka on herkkä marja 

Ennen keruuta ei kannata syödä kovin raskaasti, koska mansikan poiminta tapahtuu yleensä kyykyssä tai kyykkimällä, jolloin liian täydellä mahalla poiminta voi tuntua hankalalta. Poimintatyö on fyysistä ja se vaatii myös sorminäppäryyttä sekä herkkää marjojen käsittelytaitoa, sillä kypsien marjojen pinta voi vaurioitua herkästi. Vaurioitunut marja ei ole myyntikelpoinen. Mansikat poimitaan yleensä 3 kiloa vetävään marjakoriin. Yhden korin keräämiseen menee lajikkeesta, satotilanteesta ja poimijasta riippuen 10 – 20 minuuttia. Laatu on sitä parempi, mitä nopeammin marjat saadaan pellolta kylmiöön. Yleensä kerätään kaksi koria kerrallaan, jonka jälkeen korit kannetaan joko mansikkarivin päähän tai läheiselle pisteelle, jossa marjat pakataan lopullisiin laatikoihin. Enempää koreja ei kannata kerralla ottaa, jotta poimija saa jaloilleen verryttelytauon. Useampien korien kantaminen täysinä punnituspaikalle on vaikeaa kaatamatta marjoja matkalle.  

Sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita käsitellessä käsihygieniasta täytyy pitää hyvä huoli. Kynnet on  pidettävä lyhyenä ja sormukset poistettava poiminta-ajaksi. Mansikka saattaa värjätä sormet, etenkin jos kerätään kannatonta marjaa teollisuuteen. Tuorekauppaan mansikat kerätään kannallisina eli verhiö pysyy marjassa mukana.   

Mansikoiden poiminnasta 

Jotta kaikki kypsät marjat tulee poimittua, täytyy mansikkapuskaa tutkia kääntelemällä lehdistöä. Marjojen löytäminen lehdistön seasta vaatii harjaantumista. Marjojen sijaintiin, muotoon, pintarakenteeseen, väriin ja puskan muotoon vaikuttaa ennen kaikkea lajike. Toiset lajikkeet ovat kypsinä vaaleampia kuin toiset ja toisissa marjat ovat keskempänä ja toisissa helpommin löydettävissä. Puskan keskellä unohtuneet marjat pilaantuvat ja aiheuttavat myös viereisten marjojen homehtumisen. Linnun nokkimat, homeiset tai muutoin pilaantuneet marjat eivät käy kauppakelpoisen sadon joukkoon. Pilaantuneet marjat on hyvä poimia riviväliin pois pilaamasta kypsymässä olevia raakileita.  

Hyvä ja luotettava poimija on joustava ja ymmärtää säiden aiheuttamat haasteet ja sen luoman aikataulun poiminnan ajoittumiseen ja kiireellisyyteen. Tiloilla on kesä aikaa tehdä seuraavan vuoden ansiot ja tulos, joten paineet onnistuneen satokauden saavuttamiseksi voivat yrittäjällä olla kovat.   

Vadelman poiminta

Vadelman poiminta

Vadelman satokausi ajoittuu heinäkuun lopulta elokuun puoleen väliin. Vadelmat kerätään mansikasta poiketen suoraan rasioihin, joissa marjat myydään asiakkaille. Siksi poimijan on huolehdittava ja kiinnitettävä erityistä huomiota marjojen laatuun poimittaessa.  

Vadelmaa voidaan kerätä seisaaltaan, mutta marjoja voi löytyä myös polven korkeudelta, jolloin joutuu hieman kyykkimään. Vadelmien poiminnassa säällä on enemmän merkitystä kuin mansikan poiminnassa: sateella tai runsaan aamukasteen aikana vadelmaa ei poimita lainkaan.